7 juli 2022

Het organiseren van een Buurtcamping geeft energie en maakt Krommenie een beetje mooier

Robin Nijhuis

Campingbeheerders Krommenie – Gerrit & Erica

Gerrit (56) en Erica (44) kennen elkaar nog niet zo lang, maar zijn in een korte tijd een heel goed team geworden. Ze ontmoetten elkaar via de Buurtcamping, die ze dit jaar samen organiseren in hun dorp Krommenie. Ze organiseren de Buurtcamping omdat het energie geeft, maar vooral omdat het de buurt een beetje mooier maakt. “Het is een heel klein simpel idee, kamperen in je park,” vertelt Erica, “maar de impact kan zo ontzettend groot zijn!”

De grootste uitdaging?

Het was het eerste jaar een uitdaging voor het team in Krommenie om mensen van een andere cultuur op de camping te krijgen. “Het laatste jaar was dat ontzettend goed gelukt met de newbies; er waren vooral Syrische mensen die statushouder waren, maar nog niet mochten werken. Zij zijn behoorlijk spontaan een dans uit gaan voeren midden op het veld, maar dat moest wel op anderhalve meter afstand. Toen iemand anders had bedacht om met afzetlint de afstand te behouden, hebben ze op hun muziek hun dans staan doen met z’n zestigen. Dat was fantastisch!” Erica beaamt dat: “Dat was magisch!” Gerrit vertelt dat zo’n weekend best ontroerend kan zijn. “Je zit er helemaal in en het is gewoon ook een intens weekend. Als je dan soms kleine maar mooie momenten ziet, dan kan dat diep ontroeren. Zo’n weekend is met een lach en een traan.”

Een lach en een traan

Ontmoetingen in de buurt

Gerrit is de stuwende kracht achter de Buurtcamping. Zonder Gerrit geen Buurtcamping”, zegt Erica overtuigend. Gerrit is een actieve buurtbewoner, die zich al lange tijd inzet voor zijn buurt. Hij heeft van jongs af aan al in buurthuizen geholpen als vrijwilliger en het is dan ook niet gek dat hij zich geroepen voelde om een camping in eigen park te organiseren. Tijdens een rondje door het park komt Gerrit een oude bekende tegen. Zijn ‘nestor’ die hem als jonge jongen heeft op zien groeien in Buurthuis de Snuiver. “Deze kanjer heeft mij gevormd als jong jochie”, vertelt Gerrit enthousiast, “We deden de timmerclub, de kookclub en gingen met kinderen op zomerkamp. We hebben elkaar al dertig jaar niet meer gezien!”

Buurthuis de Snuiver

“De wereld is maakbaar en je eigen buurtje is ook maakbaar.”

Gerrit, Campingbeheerder in Krommenie

Gerrit woont zelf al 37 jaar in Krommenie. Hij kwam er wonen in de jaren ’80 toen de Zaanstreek één van de oudste industriegebieden van Europa was. Omdat er toen nog geen vrachtwagens waren, werd alles aangevoerd via het water. Vandaar dat er allemaal pakhuisjes aan het water staan. Veel mensen zijn toen in die pakhuizen gaan wonen, waaronder Gerrit. Het huis waar hij woont was tevens een kraakpand waar veel generaties Krommenieërs hebben gewoond, een heel uniek huis met veel geschiedenis. Hij heeft alles helemaal zelf opgeknapt. “Ik moet creëren, ik wil mooie dingen maken”, vertelt Gerrit. “De wereld is maakbaar en ook je eigen buurtje is ook maakbaar.”

Een maakbare buurt