22 juni 2022

Bospolder-Tussendijken: bij uitstek een plek waar mensen bubbels moeten doorbreken

Robin Nijhuis

Campingbeheerders Bospolder-Tussendijken – van links naar rechts: Berend, Ximena, Tonny, Kelly, Geert

Berend (30) had al jaren de ambitie om een Buurtcamping te organiseren en dit jaar is het dan eindelijk gelukt! Er wonen veel verschillende soorten mensen en door middel van een Buurtcamping kan je deze met elkaar in gesprek laten gaan. Specifiek in Bospolder-Tussendijken, vindt Berend, want daar zit volgens de jonge ondernemer veel energie.

Bubbels breken

Mensen moeten meer met elkaar praten

Zeven jaar geleden hoorde Berend over de Buurtcamping. “Toen dacht ik: dit is geweldig, dit moet in Rotterdam gebeuren. Ik denk dat Rotterdam bij uitstek een stad is waar mensen bubbels moeten breken en met elkaar in gesprek moeten gaan. Het is de enige grote stad waar een super rechtse partij de grootste is, maar ook 60% heeft een migranten achtergrond. Die mensen moeten met elkaar praten en ik moet met al die mensen praten. Er zit veel energie in Bospolder-Tussendijken, het is een super leuke wijk en er waren veel enthousiaste mensen, dus nu zijn we daar een Buurtcamping begonnen.”

Verbindende factor

De Buurtcamping is op mijn lijf geschreven

Het team van Rotterdam is heel erg gefocust op de diversiteit in de stad en hoe ze dit kunnen samenbrengen. Zo ook kunstenares Ximena (50) die al langere tijd bezig is met kunstprojecten in haar eigen wijk met als hoofddoel: community building. De Buurtcamping is dan ook op haar lijf geschreven. “Ik kom uit een wijk die heel divers is, met verschillende culturen. Bospolder-Tussendijken is geclassificeerd als één van de armste wijken in Nederland. Onze wijk is niet homogeen”, vertelt Ximena. “Er wonen allerlei verschillende groepen met bijvoorbeeld verschillende inkomsten. Dat maakt het creëren van een gezamenlijke identiteit moeilijk.” Ze hoopt dat door middel van een herhalend concept als de Buurtcamping – waar iedereen aan mee kan doen – er eerder een ‘familiegevoel’ ontstaat in de wijk.